The Shrimpbar

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Overlijden van garnalen

Het houden van garnalen

Garnalen zijn levende wezens die dus kunnen overlijden.

Leeftijd:
Net zoals bij andere dieren kunnen garnalen sterven, omdat ze "oud" zijn. De ene garnaal zal eerder "oud" zijn dan de andere. Een garnaal wordt gemiddeld 1,5 tot 2 jaar oud. Er zijn uitzonderingen. Sommige garnalen, bijvoorbeeld de Halocaridina Rubra (deze heb ik (nog) niet in mijn bestand), kan zelfs 20 jaar oud worden.
Temperatuur kan invloed hebben op het verouderingsproces. Hoe warmer, hoe sneller de garnalen zullen groeien en hoe sneller ze dan weer zullen sterven.

Temperatuur:
De temperatuur voor de meeste garnalen is goed tussen de 18 en 24 graden. Net beneden de 18 graden zullen de meesten overleven, maar de kweek zal dan stoppen.
De sulawesie soorten horen warmer te zitten. Een temperatuur rond de 26 graden is goed.
Zodra de temperatuur boven de 30 graden uit gaat komen, moet men langzaam proberen deze te verlagen door af en toe kleine waterwissels te doen (niet te vaak). Er kunnen van die kleine Petflesjes met ingevroren water toegevoegd worden. Dit kan enkele graden laten zakken, maar zal niet van lange duur zijn. Uiteraard alle beetjes helpen. Probeer de ruimte waar de garnalen zitten zo koel mogelijk te houden doormiddel van bijvoorbeeld airco. Sommige mensen heb kleine fannetjes boven de bakken draaien.
Te koud is natuurlijk ook niet goed. Vuurgarnalen kunnen bijvoorbeeld wel heel veel hebben, maar er is een grens. Andere, gevoeligere garnalen kunnen overlijden als het te koud is. Dit is te voorkomen door een verwarming in het aquarium te hangen. Deze zijn bij de meeste dierenwinkels wel te verkrijgen.

Bacterie/Virus/Parasieten:
De garnalen kunnen ook getroffen worden door een bacterie/virus of parasiet. Dit kan voorkomen door het toevoegen van een nieuwe bloedlijn, planten waar dat virus of bacterie op ziet en over kan gaan op de garnalen. Ook door het overzetten van een nieuwe groep in een (leeg) aquarium kan het water waar ze inkomen een virus of bacterie bevatten waar de garnalen niet tegen kunnen. De garnalen zullen een voor een omvallen achter elkaar. Dit kans soms enkele weken (2 a 3 weken) duren nadat ze overgezet zijn. Soms kleuren ze raar (Krijgen bijvoorbeeld een rode kop). Hierbij kan enkele tabletten Furanol (of een andere antibiotica) toegevoegd worden. Het water zal dan geel kleuren. Tevens is een waterwissel verstandig om te doen. Voor ongeveer de helft leeghalen en dan vullen met leidingwater.
De dode dieren kunnen het beste verwijderd worden. De overgebleven garnalen peuzelen de dode garnalen op. Als er een bacterie/virus of parasiet op de dode garnaal zit, wordt de bacterie/virus of parasiet op deze manier doorgegeven aan de gezonde garnalen.

Planaria:
Planaria zijn kleine witte wormen en hebben een driehoekige kop. Deze planaria kan behoorlijk groot worden. Planaria komt meestal door te veel voeren. Eenmaal in de bak is dit lastig te verwijderen. Ten eerste ga ik minder voeren. Planaria kunnen jonge garnaaltjes pakken en later zelfs volwassen garnalen. Dit kan een doodsoorzaak van garnalen zijn. Ik behandel met "No Planaria" van Biomax. Dit is veilig bij garnalen staat beschreven op de verpakking.

Waterwissel met leidingwater:   
Zelf doe ik weinig waterwissels. Ik vul in principe alleen maar bij. Dit doe ik om de akadama bodem niet te snel uit te laten werken en garnalen zijn niet echt vervuilers. Leven er slakken, vissen en of andere dieren bij dan moet uiteraard wel geregeld een verversing gedaan worden.
De sulawesie soorten ververs ik 2 keer per week. Ik probeer dezelfde temperatuur aan te houden met waar ze in leven. Dit om een schrik bij de garnalen te voorkomen.
Caridina cantonensis soorten kun je wel met een paar graden kouder verversen. Dit stimuleert het vervellen en het paren van de garnalen. Soms zie je na een verversing overal vervellingen liggen in de bak (laat deze liggen, deze eten ze weer op. Er zitten bouwstoffen in voor hun nieuwe pantser). Vervolgens kunnen de garnalen driftig door de bak zwemmen en gaan paren. Enkele dagen later kunnen er vrouwtjes rondzwemmen met een tros eitjes onder de buik.
De waterverversingen doe ik buiten het weekend om. Soms worden de leidingen doorgespoeld met chemische goedjes waar garnalen niet tegen kunnen en massaal kunnen overlijden.

Dode slak:
Dode slakken zijn meester vervuilers. Zodra er een dode slak in de bak ligt, deze er meteen uithalen. Soms kunnen er garnalen sterven zonder dat daar een reden voor is. Kijk goed de bak na op een dode slak. Deze kunnen ergens verstopt zitten.

Libelle/Waterjuffer larven:
Gelukkig heb ik dit nog niet meegemaakt. Larven van libelles eten garnalen. Als er een nympf in de bak gevonden wordt zitten er ongetwijfelt meer in. Probeer ze er uit te halen en de garnalen over te zetten in een andere bak. Ik heb wel eens gehoord dat mensen de libelle larven doorknippen. Deze libelle larven kunnen (als ei) meeliften met planten. Zet alleen de garnalen over en laat de planten in de oude bak.

(Roof)vissen:
Elke vis die het bekje groot genoeg heeft waar een garnaal in past zullen ze eten. Er zijn vissen die op garnalen jagen, maar ook vissen die dat niet doen.
Zelf houd ik geen vissen bij mijn garnalen. Als je toch vissen bij garnalen wilt zetten zou ik een snelkwekend soort garnaal gaan houden. Dan valt het niet echt op als er een keer een garnaaltje gesnoept wordt. Ik zeg niet dat het niet kan, maar er zal minder nakweek overblijven.

 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu