The Shrimpbar

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu

Garnalen

In the Shrimpbar kun je verschillende garnalen tegenkomen. De volgende familie garnalen houd ik of heb ik gehad en zul je dus tegen komen op deze site: (Neo/Para)Caridina, Desmocaris, Euryrhynchus.
De Families heb ik weer onderverdeel in verschillende soorten.

Opstarten van een nieuw aquarium:
Als ik met een (nieuw) soort begin, zorg ik er eerst voor dat ik een goed ingedraaide bak voor ze klaar heb staan. Zelf hevel ik bestaand aquariumwater voor ongeveer de helft over en de rest vul ik bij met leidingwater.  Als je geen ingedraaid aquariumwater tot  je beschikking hebt, kun je het beste het aquarium minimaal 3 weken laten indraaien. Rond de 3 weken ontstaat er een nitriek piek en daar zijn garnalen gevoelig voor. Bij sulawesi soorten moet de bak minimaal 6 - 8 weken zijn ingedraaid.
Daarna laat ik de garnalen overwennen. Door ze in een bakje te doen gemengd met water wat in het transport bakje/zakje zat en water waar ze in gaan komen. Dit bakje laat ik drijven in het aquarium, zodat ze rustig aan de temperatuur kunnen wennen.

Het toevoegen van (nieuwe) planten:
Als ik planten wil toevoegen laat ik eerst de plant een aantal dagen in een emmer staan en spoel tussendoor de plant af. Planten (van uit de winkel/beurzen etc) worden met slakkenbestrijdingsmiddelen bespoten. Garnalen zijn daar erg gevoelig voor. Planten en mossen van particulieren spoel ik alleen af. Daar ziiten ook risico's aan vast zit, er kunnen namelijk bacterien en/of virussen in zitten waar net je eigen garnalen niet tegen kunnen. Tevens is er een kans dat er jonge garnaaltjes meeliften, als je bijvoorbeeld citroengarnalen wilt houden en er komt op deze manier een vuurgarnaal mee dan is de kans op kruizen weer aanwezig.
Ik heb het één keer meegemaakt dat ik een plant (die bespoten was met anti-slakkenmiddel) bij mijn garnalen heb gezet zonder eerst af te spoelen. De garnalen vielen één voor één om. Toen ik door had dat de plant de oorzaak was, heb ik deze er uit gehaald en de overgebleven levende garnalen over gezet in een ander bakje. Als je geen andere bak tot  je beschikking hebt kun je het beste een waterwisselen doen. Voor de helft het water eruit en vullen met leidingwater.
Ook het loot en de kweekwatten die om de plant zitten haal ik eraf.
Koper en andere metalen zijn de garnalen ook gevoelig voor.

Kruizingen:
Ik houd de meeste garnalen per soort in verschillende bakken. Dit doe ik om kruizingen te voorkomen. Er zijn namelijk bepaalde garnalen die met elkaar kruizen en daardoor lelijke (maar door uitselectie ook soms hele mooie garnalen) uit voort kunnen komen. Als er twee groepen bij elkaar gezet gaan worden die niet kruizen, kan het voorkomen dat de ene groep niet meer kweekt omdat de andere groep de overhand neemt en daardoor de kweek van de ene groep onderdrukt. Bij de beschrijving van de garnalen heb ik per soort erbij vermeldt waar ze mee kruizen.  

Toevoegen van een nieuwe bloedlijn:
Bij het toevoegen van een nieuwe bloedlijn bij bijvoorbeeld crystal reds, moet men voorzichtig zijn. De ene groep kan een virus of bacterie bij zich dragen waar de andere groep niet tegen kan. Zo kan een hele populatie uitsterven. Het beste kan bij het toevoegen van een nieuwe groep een of twee tabletjes Furanol bijgevoegd worden.  Furanol is een antibiotica en bij te veel gebruik kunnen garnalen resistent worden hiervoor.

Bakinrichting:
Voornamelijk de caridina cantonensis soorten en soorten die een lage Ph nodig hebben houd ik op akadama grond. Deze grond wordt veel gebruikt bij het houden van bonsaibomen. Andere soorten die geen lage Ph nodig hebben of juist een hoge Ph, houd ik op eenvoudig zwart grind. Dit doe ik bij de sulawesie soorten. Bij zwart/donkere bodem komen de kleuren van de garnalen het meest tot hun recht en in de natuur leven ze de meeste garnalen ook voornamelijk op een donkere bodem.
De "kardinalenbak" (sulawesie soort) heb ik ingericht met alleen wat stenen. In een van de sulawesie meren leven ze ook in zo'n omgeving. De andere soorten garnalen hebben hout in de bak, veel mossen/mosballen en javavarens. De planten zijn er voornamelijk om te verschuilen. Het hout vinden ze heerlijk om de alg vanaf te peuzelen.

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu